Czekoladowa babka z cukinią

0 Flares 0 Flares ×

Sezon na cukinie…Nie przepadam za surową, no nie. Nie potrafię się zachwycać, ale…co innego w cieście!!!

Czekoladowa babka z cukinią to mój ostatni wynalazek. Ciężkie i wilgotne ciasto do herbaty, idealnie słodkie i czekoladowe:) To pewnie przez ten warzywny dodatek. Zupełnie zaskakujący:)

babka

2 szklanki mąki

1/3 szklanki gorzkiego kakao

1 1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

1 szklanka cukru

1/3 szklanki oleju

2 jajka

mały cukier wanilinowy

3/4 szklanki jogurtu lub śmietany

3 szklanki (ok 500 g) tartej cukinii

1 szklanka suszonych wiśni lub rodzynek

1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp gorzkim kakao.

2. W naczyniu zmieszaj mąkę, kakao, sodę i sól.

3. W większej misce ubij jajka z cukrami, dodaj olej i dokładnie zmiksuj.

4. Połącz suche składniki z mokrymi. Dodaj startą, odsączoną z płynu cukinię i suszone owoce. Dobrze wymieszaj.

5. Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika na 50-60 min lub do suchego patyczka.

Smacznego:)

babka babka

inspiracja: barbarabakes.com

12 komentarzy do “Czekoladowa babka z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>