Grochówka

0 Flares 0 Flares ×

Po prostu grochówka. Na chłodne wieczory. Sycąca. Pyszna.

grochowa 2

3 l wody

300 g łuskanego grochu

400 g wędzonego boczku

5 ziemniaków

1 marchewka

1 mała pietruszka

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

1 posiekana cebula

1 łyżka mąki

2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka suszonego majeranku

sól, pieprz

1. Groch mocz przez ok 40 min

2. Do garnka z wodą włóż wędzonkę. Zagotuj, zszumuj, a następnie gotuj przez 40-50 min. Pod koniec gotowania posól

3. Obrane ziemniaczki pokrój w kostkę. Odstaw zalane zimną wodą

4. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach

5. Do ugotowanego wywaru dodaj odsączone ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek oraz majeranek. Gotuj przez 20 min., aż ziemniaki zmiękną

6. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, zasyp ją mąką i przelej do zupy.

ps Często nie robię zasmażki do zupy. Jest wtedy lżejsza i mniej kaloryczna. Pomijam mąkę, ale żeby zupa była gęstsza wyjmuję wędzonkę i częściowo blenuję zupę.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>