Pierniczki

0 Flares 0 Flares ×

Pierniczki, to po mandarynkach znak, że nadchodzą święta. Ten zapach, aromat roznoszący się po całym domu… Jesteśmy po pracowitym weekendzie. Piekłyśmy z dziewczynami pierniczki. Pierwszy etap, to pieczenie, a drugi za dwa tygodnie, dekorowanie. Niestety nie znam sposobu na mniejszy bałagan w kuchni. Trudno i tak mnie to nie powstrzyma;)

pierniki 2 m

Składniki na około 100 sztuk:

550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)

300 g miodu

100 g cukru

120 g masła

1 jajko

2 łyżeczki sody oczyszczonej

40 – 60 g przyprawy do piernika

2 łyżeczki kakao

1. Miód, cukier i masło umieść w garnuszku i podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Przestudź.

2. Dodaj mąkę z sodą, jajko, przyprawę do piernika i kakao. Zagnieć ciasto.

3. Rozwałkuj na stolnicy na grubość 2-3 mm i wykrawaj pierniczki.

4. Ułożone na blaszce pierniczki wstaw do piekarnika na ok 8-10 min i piecz w temperaturze 180 stopni.

5. Pierniczki po upieczeniu są twarde. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym naczyniu. Polukruj lub udekoruj czekoladą.

pierniki 3 m pierniki małe

 

inspiracja: mojewypieki.com

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>