Bombki – ciasteczka z płatków owsianych

0 Flares 0 Flares ×

Czas odszukać bożonarodzeniowe przepisy!!!
Jedne z moich ulubionych maleńkich, cieszyńskich ciasteczek – bombki. Wykonane z płatków owsianych, masła i kropli alkoholu – lekka i pyszna propozycja na wyjątkowe okazje, najlepiej zrobić je od razu z dwóch porcji:)

1/2 kg zmielonych płatków owsianych

10 dag kakao

1/4 szklanki wody przegotowanej

30 dag rozpuszczonego masła

40 dag cukru pudru

1 kieliszek spirytusu

10 dag kokosu do obtaczania bombek

Zmielone płatki owsiane połączyć z resztą składników. Płatki owsiane szybko wchłaniają płyn, dlatego można dolać nieco więcej wody, gdy masa zacznie wysychać. W zależności od upodobań, można dolać więcej alkoholu. Formować drobne bombki obtaczać w kokosie.

UWAGA: ciasteczka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, żeby dłużej zachowały świeżość.

Smacznego!

 

 

2 komentarze do “Bombki – ciasteczka z płatków owsianych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>