Kapusta wigilijna

0 Flares 0 Flares ×

Nie wiem, skąd ta potrawa wzięła się na stole mojej babci:) Kapusta wigilijna w nie-kwaszonej wersji. Bez grzybów czy grochu. Trochę słodka, z dużą ilością masła, najbardziej smakuje w Wigilię.

kapu 2

1 średnia główka kapusty

1 duża cebula

3 duże łyżki masła

sól

pieprz

mąka ziemniaczana i mąka pszenna do zagęszczenia

1. Kapustę i cebulę posiekaj. Włóż do garnka i dolej tylko tyle wody, by przykryć warzywa. Gotuj do miękkości, dodając łyżkę masła.

2.  Przygotuj wodę (ok 1/2 szklanki) i wsyp do niej po 1 łyżce mąk, dokładnie wymieszaj. (jeśli kapusta będzie za rzadka, trzeba rozrobić z wodą więcej mąki z wodą).

3. Do ugotowanej kapusty wlej mąkę z wodą do zagęszczenia. Energicznie wymieszaj, dodając pod koniec gotowania 2 łyżki masła.

4. Podawaj gorące.

Smacznego:)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>