Ciasto Czekoladowe Oczko

oczko
0 Flares 0 Flares ×

Naprawdę to ciasto nazywa się pijana zakonnica. Nie wiem dlaczego. Nazwa dziwna, więc postanowiłam je przemianować:) Na zdjęciu ewidentnie widać czekoladowe oczko;)

Ciasto biszkoptowe musi mieć jakiś pazur, żeby było smaczne. I to ciasto ma pazur – jest nim czekoladowy krem z dużą ilością alkoholu oraz wierzch z bitej śmietany. Przepyszne ciasto na deser dla dorosłych. W sam raz na karnawał:)

oczko

Biszkopt:

7 jaj

7 łyżek cukru pudru

3 łyżki mąki tortowej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka octu winnego

1. Białka ubij, stopniowo dodawaj cukier.

2. W osobnej miseczce wymieszaj energicznie żółtka z proszkiem do pieczenia i octem.

3. Połącz białka z żółtkami i dodaj mąki.

4. Przelej na blaszkę o średnicy 28×39 cm wysmarowaną jedynie na spodzie masłem i wysypaną bułką tartą.

5. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz do jasno złocistego koloru i suchego patyczka. Trudno podać dokładny czas, bo różne piekarniki różnie pieką. U mnie to ok 20 min.

6. Po upieczeniu, kiedy biszkopt lekko przestygnie, zrób w nim otwory trzonkiem drewnianej łyżki co ok 3 cm, tak by nie przebić ciasta do dna.

Krem czekoladowy:

1 margaryna (250 g)

4 łyżki kakao

1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)

1 szklanka cukru

1/2 szklanki wody

100-200 ml wódki (wedle uznania)

woda do kąpieli wodnej (ok 1 szklanka)

1. W garnku zagotuj wodę.

2. W misce lub mniejszym garnuszku umieść wszystkie składniki prócz alkoholu.

3. Miskę nałóż na garnek z gotującą się wodą – podgrzej składniki w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia.

4. Zdejmij miskę z garnka i przestudź masę, a następnie dodaj do niej alkohol. Ilość alkoholu zależy od Ciebie;)

5. Gęstniejącą masę wyłóż na biszkopt, upewniając się, żeby wypełnić wszystkie otwory. Masę wyrównaj i zostaw, aż stężeje.

Bita śmietana:

1 l śmietany kremówki 30 lub 36%

3 Fixy do bitej śmietany

2 czubate łyżki cukru pudru

1 kokosowa Princessa lub czekoladowy batonik

1. Ubijaj śmietanę i pod koniec ubijania dodaj cukier wymieszany z Fixem (Fix można zastąpić żelatyną – ok 3 łyżeczki rozpuszczone we wrzątku – uwaga! – przed wlaniem do śmietany, płyn należy przestudzić!).

2. Ubitą śmietanę wyłóż na biszkopt z kremem i wyrównaj.

3.  Na gotowe ciasto zetrzyj batonik.

Smacznego!

inspiracja: http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>