Miodownik

miodownik 5
0 Flares 0 Flares ×

Ten przepis pamięta czasy podstawówki. Nie piekłam go od lat i właściwie nie wiem dlaczego, bo jest przepyszne. Masa budyniowa pomiędzy miodowymi plackami, a na górze przepyszne orzechy włoskie zatopione w miodzie.

Jednym słowem – miodzio!

miodownik 3

Ciasto:

500 g mąki

2 łyżki cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 kostki masła

3 łyżki miodu

1. Wszystkie składniki, za wyjątkiem miodu posiekaj nożem, następnie zacznij wyrabiać ciasto

2. Dodaj miód i zagnieć, aby ciasto było zwarte. Podziel je na 3 równe części i wstaw na 1/2 h do lodówki

3. Blaszkę o boku 24x24cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Jedną część ciasta wyłóż na stolnicę i rozwałkuj. Ciasto się klei i jest bardzo cienkie, więc musisz zrobić to dość szybko. Ja wałkowałam moje ciasto przez folię spożywczą – to decydowanie ułatwia sprawę:)

4. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiecz na złocisty kolor (ok 15 min)

5. Zrób to samo z pozostałymi plackami

Masa budyniowa:

1 1/2 paczki budyniu śmietankowego

750 ml mleka

1,5 kostki miękkiego masła

200 g cukru pudru

spirytus (ewentualnie)

1. Mleko z cukrem zagotuj, odlewając wcześniej 1 szklankę, na rozrobienie proszku. Ugotuj budyń, przelej go do miski i szczelnie okryj folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Budyń musi być całkowicie zimny

2. Do zimnego budyniu dodaj po trosze miękkie masło i zmiksuj wszystko dokładnie na gładką masę. Dodaj spirytus.

Masa z orzechami:

1/2 kostki masła

3 łyżki miodu

3 łyżki cukru

30 dag orzechów

Wszystkie składniki masy umieść w garnuszku i gotuj przez 3 minuty, następnie zdejmij z palnika.

Przygotowanie:

1. Na pierwszy blat ciasta nałóż połowę masy budyniowej, wyrównaj.

2. Przyłóż kolejnym blatem ciasta i nałóż resztę masy budyniowej.

3. Na wierch wyłóż masę z orzechami. Wyrównaj.

Ciasto musi postać ok 24h, wtedy nie będzie twarde. 

miodownik 5

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>