Koliber

tort
0 Flares 0 Flares ×

Torty na biszkopcie nie należą do moich ulubionych:( Zdecydowanie wolę wilgotne ciasta, pełne smaku i świeżości. Taki niewątpliwie jest Koliber. Pochodzący z Jamajki tort ma w sobie więcej bakalii i owoców niż mąki. Banany, orzechy, ananas, rumowy poncz i krem z białej czekolady – cudowne połączenie:)

tort

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

szczypta soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 cukier wanilinowy

3 jajka

3/4 szklanka oleju

1 puszka drobno pokrojonego ananasa (lub 2 szklanki świeżego)

2 szklanki pokrojonego banana

1 szklanka połamanych orzechów

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni

2. Wymieszaj w misce suche składniki

3. Dodaj do nich jajka, olej i wymieszaj mikserem

4. Dodaj ananas, banany, orzechy i wymieszaj łyżką

5. Przelej do 24 cm tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

6. Pieczemy przez 25-30 min lub do suchego patyczka

7. A po upieczeniu wystudź

Krem:

500 ml śmietanki kremówki 36%

200 g białej czekolady

Poncz: 

1/2 szklanki wody

3 łyżki rumu

1. Wlej kremówkę do garnuszka i zacznij podgrzewać

2. Dodaj czekoladę i podgrzewaj do rozpuszczenia

3. Ściągnij garnuszek z palnika, przelej do miseczki i wystudź

4. Wystudzony krem włóż na co najmniej 12h do lodówki, a następnie zmiksuj do uzyskania sztywnej masy (ja oczywiście nie doczytałam w przepisie, że trzeba tak długo czekać, a zależało mi na czasie, więc umieściłam miseczkę na 3h w zamrażarce i to wystarczyło

5. Ciasto przekrój na 3 blaty. Każdy blat nasącz ponczem i przełóż kremem

Smacznego!

inspiracja: http://www.southernliving.com

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>