Torcik biszkoptowy z kremem czekoladowym i sosem malinowym

tort5
0 Flares 0 Flares ×

Niewielki torcik na maleńką imprezkę:) Delikatny biszkopt, nasączony cytrynowym ponczem, przełożony czekoladowym, gęstym kremem – ganache i aromatycznym, malinowym sosem.

tort5

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 szklanki mąki tortowej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

1. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę (uważaj, by ich nie ‚przebić’).

2. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.

3. Następnie dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając.

4. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.

5. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

6. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełóż ciasto, wyrównaj.

7. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

8. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudź w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekrój na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Ganache – gęsty czekoladowy krem

200 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

300 ml śmietany kremówki 30%

Śmietanę umieść w garnuszku, dodaj połamaną czekoladę i podgrzej do jej rozpuszczenia. Odstaw na 2 min i po tym czasie wymieszaj do powstania gęstego kremu czekoladowego.

Sos malinowy

350 g mrożonych malin

100 g cukru

1 łyżka soku z cytryny

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej*

3 łyżki wody

Do rondla włóż maliny i zasyp je cukrem i dodaj sok z cytryny. Zagotuj je.

Mąkę wymieszaj z wodą i wlej do gotujących się malin. Energicznie wymieszaj, aż powstanie kisiel.

* jeśli uznasz, że kisiel jest za rzadki rozprowadź jeszcze trochę mąki z wodą. Kisiel musi być gęsty, żeby nie wylewał się z tortu.

Poncz

1/2 szklanki wody

sok z wyciśniętej 1/2 cytryny

Przygotowanie

Pierwszy blat nasącz ponczem i posmaruj czekoladowym kremem.

Połóż na nim 2 blat – nasącz go ponczem i polej malinowym sosem.

Połóż na nim 3 blat – nasącz go ponczem i rozsmaruj krem. Kiedy cały torcik obłożysz kremem, na wierch wylej resztę malinowego kisielu.

Smacznego!

 

 

 

8 komentarzy do “Torcik biszkoptowy z kremem czekoladowym i sosem malinowym

Odpowiedz na „~3dchiliAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>