Tort z jabłkami i masą budyniową

tort2
0 Flares 0 Flares ×

Lekki tort z jabłkami, masą budyniowa i czekoladą. Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam:)

tort masa

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 szklanki mąki tortowej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

1. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę (uważaj, by ich nie ‚przebić’).

2. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.

3. Następnie dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając.

4. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.

5. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

6. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełóż ciasto, wyrównaj.

7. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

8. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudź w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekrój na 2 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Biszkopt musisz nasączyć  PONCZEM: 1/2 szklanki wody i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.

Masa budyniowa:

750 ml mleka

2/3 szklanki cukru

2 żółtka

4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 1/2 łyżki mąki pszennej

200 g miękkiego masła

Najpierw ugotuj budyń. Zagotuj 500 ml mleka z cukrami, pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj mąki i żółtka i dokładnie wymieszaj. Wlej miksturę do gotującego się mleka i energicznie mieszaj przez ok 1 min. (ja używam do tego miksera – wtedy mam pewność, że nie powstaną grudki). Musisz go całkowicie wystudzić, a to potrwa kilka godzin. Zmiksuj miękkie masło na puch i dodawaj po łyżce budyniu. Odstaw.

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

1 łyżka masła

1 łyżka duża mąki ziemniaczanej

garść rodzynek

1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i upraż w garnku. Dodaj rodzynki

2. Do gorących jabłek dodaj masło, a gdy ono się rozpuści dodaj mąkę ziemniaczaną i energicznie wymieszaj.

3. Gotową masę całkowicie wystudź.

Przygotowanie tortu:

1. Biszkopt przetnij na pół

2. Na paterze połóż pierwszy blat i nasącz go ponczem

3. Kolejna warstwa to jabłka, a następnie 1/2 masy budyniowej

4. Masę przykryj drugim blatem i znów nasącz go ponczem

5. Na górę wędruje reszta masy budyniowej i ewentualnie, jak u mnie, polewa czekoladowa.

Smacznego!

tort2 tort 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>