Tarta ze szpinakiem i pieczarkami

tarta szpinakowa
0 Flares 0 Flares ×

Najlepsza tarta szpinakowa z pieczarkami, jaką jadłam. Idealna, jako przekąska lub lekka kolacja.

tarta szpinakowa

Kruche ciasto:

250 g mąki (pszennej tortowej)

150 g masła, schłodzonego

1 łyżeczka soli

1 jajko

1. Przygotuj formę na tartę o średnicy 24 cm. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbij jajko. Zagniataj palcami mąkę do środka, rozcieraj ją palcami z masłem, aż powstanie drobna kruszonka. Wlej 1 łyżkę wody i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Podziel na dwie części, zawiń w dwa kawałki folii i włóż do lodówki na godzinę. Do tarty wykorzystamy jedną połówkę ciasta kruchego, wtedy tarta wyjdzie niska. Jeśli chcesz zrobić wysokie ciasto, takie jak na zdjęciach, użyj tortownicy o średnicy 24 cm i wykorzystaj całe ciasto.

2. Wyjmij z lodówki jedną połówkę ciasta i rozwałkuj ją na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawiń ciasto na wałek i tak przenieś je do formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, podoklejaj brakujące miejsca. Spód podziurkuj widelcem, wstaw do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.

3. Całe ciasto osłoń folią aluminiową. Na spód wysyp suchą fasolę lub ryż. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie usuń folię z obciążeniem i piecz przez kolejne 12 – 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Szpinakowe nadzienie:

400 g szpinaku

4 ząbki czosnku

2 jajka

1 łyżka masła

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

50 ml gęstej śmietany

250 g pieczarek

1 cebula

1. Cebulę posiekaj i przesmaż na patelni na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, a później szpinak (jeśli używasz mrożonego szpinaku najlepiej go rozmrozić wcześniej i odcisnąć).

2. Kiedy pieczarki i szpinak odparują, przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przesmaż jeszcze przez chwilę i wyłóż na spód z kruchego ciasta.

3. Jajka wymieszaj ze śmietaną i wylej masę na szpinak z pieczarkami.

4. Zapiekaj przez ok 35-40 min w temp. 180 st.

Smacznego!

tarta szpinak

 

 

 

11 komentarzy do “Tarta ze szpinakiem i pieczarkami

  1. Moja tarta jest zazwyczaj strasznie płaska… właśnie się zastanawiam czy jeśli nie zrobię sobie „grubszej” to abo spalę ciasto albo szpinak w środku będzie surowawy… hmmm… Polecam cytrynowe kaszotto z bloga Kcalmara :)

    • Moja jest z większej porcji ciasta, którą zawsze najpierw podpiekam;) co do szpinaku to piekę zawsze w większej foremce, to daje pewność:) smacznego!

Odpowiedz na „~RondelAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>