Ptasie mleczko

ptasie 2
0 Flares 0 Flares ×

Trzy niesamowicie pyszne warstwy: czekoladowy biszkopt, masa śmietankowo-twarożkowa i galaretka czekoladowa. Niesamowicie pyszne!

ptasie 2

Ciasto :

5 jaj

3/4 szkl. cukru

4 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Do piany dodaj 3/4 szklanki cukru i żółtka. Dokładnie zmiksuj.
  3. Do masy wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na koniec dosyp kakao.
  4. Tak przygotowany biszkopt wylej na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  5. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 25 minut

Masa serowa:

500 ml śmietanki 30 %

600 g serka waniliowego

2 op. galaretki cytrynowej

2 łyżki cukru pudru

  1. Galaretki rozpuść w 1 szklance gorącej wody i odstaw do wystygnięcia.
  2. Schłodzoną śmietankę ubij, po czym dodaj cukier puder i serek waniliowy (uważaj, żeby nie „przebić śmietany”, gdyż będzie już nie do uratowania).
  3. Następnie do masy dodaj tężejącą galaretkę i całość wymieszaj.
  4. Taka masę wyłóż na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt.

Polewa:

1 szklanka mleka

200 g mlecznej czekolady

2 łyżeczki czubate żelatyny

  1. Do 1 szklanki mleka wsyp 2 łyżeczki żelatyny .
  2. Dodaj połamaną czekoladę .
  3. Zagotuj cały czas mieszając.
  4. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Na koniec rozlej na ciasto.
  6. Wstawi do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

ptasie 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>