Tort czekoladowy z malinową pianką

DSC_7748
0 Flares 0 Flares ×

Jeśli masz ochotę na czekoladowy smak z orzeźwiającą malinową nutą, zapraszam na dzisiejszy przepis. Lekka pianka i ciężkie, wilgotne czekoladowe ciasto. Para doskonała.

Ciasto czekoladowe:

Tortownica o średnicy 20 cm wyłożona papierem do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

130 g mąki pszennej

160 g drobnego cukru do wypieków

55 g kakao

1 łyżeczki sody oczyszczonej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 szklanki kefiru lub maślanki

60 ml oleju roślinnego

1 duże jajko

1 łyżeczka cukru wanilinowego

1/2 szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)

1. Do naczynia przesiej mąkę, cukier, cukier anilinowy, kakao, sodę, proszek, sól.

2. Do drugiej miski wlej maślankę, olej, jajko. Wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników.

3. Dodaj suche składniki i krótko zmiksuj. Powoli dodawaj gorącą kawę, ciągle mieszając.

4. Gotową masę przełóż do tortownicy. Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto wyrównać- ostrym nożem z ząbkami odciąć z niego górkę (nie będzie potrzebna). Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

Malinowa pianka:

450 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej

750 g malin (świeżych lub mrożonych)

sok z połowy cytryny

150 g cukru

20 g żelatyny w proszku (5 łyżeczek)

1. Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier umieść w garnuszku. Podgrzej i zagotuj do rozpuszczenia się cukru, zdejmij z palnika. Przetrzyj przez sitko, wyrzucić nasionka – nie będą potrzebne.

2. Żelatynę umieść w małej miseczce i zalej wrzątkiem tylko do jej przykrycia, odstaw na 10 minut do rozpuszczenia. Tak przygotowaną, ale przestudzoną (!) żelatynę dodaj do ciepłego malinowego puree, dokładnie wymieszaj, przestudź, ale nie dopuść do stężenia.

3. W misie miksera umieść schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Dodaj puree z malin. Delikatne, ale dokładnie wymieszaj.

Glazura czekoladowa:

150 g cukru

50 ml wody

50 g kakao

100 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

2 łyżeczki żelatyny (8g)

1. Żelatynę zalej małą ilością wrzątku, tylko do przykrycia, odstaw do rozpuszczenia.

2. Do garnuszka wsyp cukier, dodaj wodę i kakao, zagotuj do rozpuszczenia się cukru. Dodaj kremówkę, wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia i zagotuj. Nie mieszać zbyt długo i nie ubijać – powstaną trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Przelej przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Polewę przestudź – najlepiej włóż do lodówki, cały czas kontrolując jej gęstość – w odpowiednim momencie wyjmij z lodówki. Jeśli polewa zgęstnieje zbyt mocno, należy ją znowu podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej.

Polewę przygotuj przed samą dekoracją tortu.

Wykonanie: 

1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia tylko na spodzie. Pierwszy z czekoladowych blatów ułóż na dnie foremki.

2. Na niego wylej połowę malinowej pianki. Odstaw do lodówki na chwilę, do lekkiego stężenia, choć nie jest to konieczne (pozostały mus należy pozostawić w temperaturze pokojowej, pilnując, by nie stężał).

3. Następnie tortownicę wyjmij z lodówki, na lekko stężały mus wyłóż drugi blat czekoladowy, na który przelej resztę pianki malinowej. Wyrównaj, włóż do lodówki, najlepiej przez całą noc.

Schłodzony tort wyjmij z lodówki, wyjmij z formy i przełóż na paterę. Polej lustrzaną polewą czekoladową.

Uwaga: glazura czekoladowa najlepiej prezentuje się na torcie w dniu podania - 

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

DSC_7728

DSC_7790

DSC_7817

inspiracja: mojewypieki.com

Jeden komentarz do “Tort czekoladowy z malinową pianką

Odpowiedz na „~www.100club.plAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>