Biały sernik na owsiano-bananowym spodzie z owocową frużeliną

0 Flares 0 Flares ×

Zaskakujący w smaku, delikatny serniczek na samych białkach, któremu charakteru dodaje frużelina z owoców leśnych oraz niezwykły spód z płatków owsianych i bananów. Słodko-kwaśna propozycja na weekend:)

Spód ciasta:

200 g banana
200 g płatków owsianych
20 g kakao
1. Zblenduj banany z kakao, dodaj płatki owsiane, całość dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masą wylep natłuszczoną tortownicę (26cm), uformuj brzeg.
2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min (aż lekko (!) złapie kolor).
Masa serowa:

750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

300 ml śmietany kremówki 36%

5 białek

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

20 g mąki ziemniaczane

20 g mąki pszennej

sok z połowy cytryny

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1. W misie miksera umieść wszystkie składniki i zmiksuj je do połączenia (nie miksuj zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem szybko opadnie po upieczeniu).

2. Masę serową wylej na schłodzony spód i wyrównaj.

3. Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 minut.

4. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

 

Frużelina:

250 g owoców, świeżych lub mrożonych*

1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g)

3 łyżki cukru (w zależności od owoców)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

1. Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wrzątku

2. W małym garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Postaw na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku).

3. Dodaj cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotuj, zdejmij z palnika.

4. Żelatynę dodaj do gorących owoców, wymieszaj. Postaw na palniku i podgrzej, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia! Zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia.

Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Wylej na całkowicie wystudzony sernik, najlepiej tuż przed podaniem.

Smacznego!

sernik 3 sernik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>