Szarlotka wschodnia

0 Flares 0 Flares ×

Znalazłam stary przepiśnik i udownie stare przepisy – oto jeden z nich – szarlotka na styl wschodni. Płaty ciasta przełożone tartymi, soczystymi jabłkami  pełnymi bakalii z cynamonem.

Składniki ciasta:

450 g mąki krupczatki

100 g cukru pudru

5 żółtek

1 szklanka oleju

Nadzienie:

1,5 kg jabłek

200 g suszonych fig

250 g suszonych daktyli

250 g rodzynek

150 g orzechów włoskich

1 łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka masła

Potrzebujesz tortownicy o średnicy 26cm  wysmarowanej masłem i wysypanej maką

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni

1. Podane składniki połącz ze sobą – powstanie duża ilość kruszonki.

2. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Przełóż do garnka i przesmaż z rodzynkami, cynamonem i masłem. Na koniec dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aby nie powstały grudki. W ten sposób mąka zwiąże sok z jabłek i ciasto nie nasiąknie.

3. Przygotuj bakalie – daktyle i figi pokrój na mniejsze części, ale nie za drobno. Nie trzeba siekać orzechów – potrzebujemy połówek. Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw.

4. Kruszonkę podziel na 3 części. Tortownice wyłóż kruszonką – dziwnie to brzmi, ale kiedy rozłożysz jej cienką warstwę na spodzie i dociśniesz powstanie blat ciasta. Zrób tak samo na brzegach tortownicy.

5. Na pierwszy blat ciasta wyłóż odsączone orzechy i wyłóż połowę jabłek. Wyrównaj.

6. Na jabłka wyłóż drugą część kruszonki i znów dociśnij, by powstał blat.

7. Na ten blat ciasta wyłóż daktyle i figi, a na nie resztę jabłek. Wyrównaj.

8. Na samą górę wysyp resztę kruszonki, ale już nie dociskaj.

9. Piecz przez 60 min. okryte folią aluminiową, zdejmując ją na ostatnie 15 min.

Smacznego!

szarlotka 8 szarlotka 4 szarlotka 3

3 komentarze do “Szarlotka wschodnia

Odpowiedz na „~AniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>