Domowy ajerkoniak

0 Flares 0 Flares ×

Domowej roboty, gęsty likier jajeczny. Uwielbiam! Coś bez czego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia i końca roku. Od wielu lat ze znajomymi, tuż przed samą Wigilią spotykamy się , żeby sączyć ten genialny trunek. Bardzo polecam:)

Składniki: 

2 szklanki mleka

1 szklanka spirytusu

7 żółtek

1 szklanka cukru pudru

1 cukier wanilinowy

15 dag masła

Przygotowanie: 

1. Żółtka utrzyj do białości z cukrami, dodawaj powoli masła . Bardzo ważne, żeby masło miało temperaturę pokojową – inaczej nie połączy się dobrze z masą jajeczną.

2. Powoli dolewaj mleka, a później spirytusu. Jeśli ajerkoniak jest zbyt mocny dla Ciebie możesz dolać więcej mleka.

3. Ajerkoniak będzie lejący i musisz wstawić go do lodówki min na 12h, żeby lekko zgęstniał (oczywiście można próbować wcześniej;))

Uwaga: Ajerkoniak najlepiej smakuje ze spirytusem – próbowałam zamiast niego dodać wódki, ale nie polecam – to nie ten smak!

Smacznego!

ajer4

ajer

ajer 2

3 komentarze do “Domowy ajerkoniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>