Kremówka

0 Flares 0 Flares ×

krem 2

Czy jest bardziej świąteczne ciasto? Nie wydaje mi się! Dwie warstwy chrupiącego ciasta francuskiego, a pomiędzy nimi delikatny krem budyniowy i bita śmietana. Zapraszam:)

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

1. Każdy z blatów ciasta francuskiego należy najpierw upiec,  więc blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż gotowy płat ciasta francuskiego. Ponakłuwaj widelcem.

2. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 – 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry – należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie. Czynność powtórz z drugim blatem ciasta.

Po tym czasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić.

Składniki na krem budyniowy:

2 szklanki mleka

1 szklanka śmietany kremówki 30%

 25 g cukru wanilinowego

150 g cukru

6 żółtek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

100 g masła, w temperaturze pokojowej

1. W garnuszku z grubszym dnem zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrami.

2. Po zagotowaniu dolej do niego kremówkę, wymieszaj,  a później zagotuj.

3. W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksuj pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną (najlepiej blenderem, by nie było grudek).

4. Wlej do zagotowanej masy i ugotuj jak budyń – mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała (użyłam miksera – wlewając płyn do mleka miksowałam do momentu, aż budyń zgęstniał).

5. Masę przykryj szczelnie folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu). Wystudź całkowicie.

6. W misie miksera utrzyj masło na jasną, puszystą masę. Dodaj wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając.

7. Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (tą nakłuwaną przez Was stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch połóż masę budyniową, wyrównaj. Schłodzić w lodówce przez 1 – 2 godziny.

Składniki na bitą śmietanę:

500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej

2 łyżeczki żelatyny w proszku

1 łyżka cukru pudru

1. Żelatynę w proszku zalej wrzątkiem tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Żelatyna się całkowicie rozpuści i przestudzi.

2. Śmietanę kremówkę ubij, pod koniec dodaj cukier, a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Wykonanie:

1. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłożyć na nie bitą śmietanę. Przykryć płatem ciasta francuskiego (pokrojonym wcześniej na 12 części, stroną nakłuwaną widelcem do bitej śmietany). Oprósz cukrem pudrem.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

kremówka

inspiracja: mojewypieki.com

3 komentarze do “Kremówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>