Pavlova z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

4
0 Flares 0 Flares ×

Pavlova zawsze kojarzy mi się z wakacjami. Bardzo słodka beza i kwaśne, orzeźwiające owoce sezonowe. Idealne połączenie.

Składniki:

7 białek

300 g cukru pudru

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny

 

1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2. Dodawaj cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany.

3. Dodaj octu winnego lub soku z cytryny i ubij.

4. Na koniec dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.

5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj okrąg, o ok 22 cm średnicy. Wyłóż na niego masę bezową i uformuj wyrównując boki bezy szpatułką ku górze. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny.

Zostaw w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia.

(Mój piekarnik bardzo szybko przyrumienia, więc zaraz po wstawieniu bezy do piekarnika zmniejszam temperaturę do 150ºC).

Bita śmietana z mascarpone:

500ml śmietanki kremówki 30%

125g mascaropne

Zimną śmietankę ubij na sztywno i wmieszaj do niej serek. Jeśli Pavlova ma przetrwać do następnego dnia proponuję dodać do śmietany pod koniec ubijania 2 opakowania Śmietan Fix, żeby nie podeszła wodą.

Składamy bezę:

Bezę (całkowicie wystudzoną) przełóż na paterę, na wierzch wyłóż bitą śmietanę z mascarpone, udekoruj dużą ilością sezonowych owoców.

Smacznego!

2 5 pavl

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>